بازی های محلی شهرستان خنج

ساخت وبلاگ

internet Ads, [۰۳.۰۱.۱۷ ۲۳:۰۶]
[۱۰/۱۴،‏ ۱۹:۴۶] طراح سایت و مدیر تبلیغات: عنوان بازی : پتوتسک ( نوعی قایم باشک )

وسایل بازی : و سایل خاصی نیاز ندارد.

شرح بازی: در این بازی مانند قایم باشک عمل می کنند .  فقط در ابتدای بازی برای مشخص کردن گرگ ( کسی که چشم می گذارد) این شعر را می خوانند : یَنکَل – دُونکل – سِه نکَل ، 4 ، بَیلق بشکن تیر انداز ، اَولُ و مَولُ ، عَلَم پتوتسک که کلمه پتوتسک به هر کسی می افتاد او گرگ می شد و چشم می گذاشت و هنگامی که بقیه افراد پنهان می شدند با علامت آنها شروع به گشتن می کرد و هر کس را اول می یافت ، او گرگ می شد.

عنوان بازی:هفت دزد هفت چاله

وسایل بازی:توپ

شرح بازی:این بازی2تا7بازیکن دارد که شرح آن بدین صورت است:

ابتدا هفت چاله به اندازه یک توپ دستی (پشمی) کمی بزرگتر آماده می کنند.هفت بازیکن جهت انتخاب چاله در فاصله معین می ایستند و با یک حرکت هماهنگ  به طرف چاله ها حرکت می کنند و هر کس چاله ای  را انتخاب می کند و شخصی که چاله وسط را گرفته بازی را شروع می کند و جهت پرتاب توپ به فاصله 6 الی 8 متری ایستاده و توپ را به صورت غلتان روی زمین به طرف چاله ها پرتاب می کند.

در همین حال یک نفر به عنوان داوطلب پشت چاله هفتم می ایستد و در صورتی که توپ در چاله وسط افتاد توپ را برداشته و به طرف آن 6 نفر باقیمانده که در صدد هستند خود را به چاله برسانند پرتاب می کند.اگر به یکی از آنها برخورد کند ، آن شخص پشت چاله قرار می گیرد وشخصی که در دور قبل پشت چاله ایستاده بود بازی را مجددا شروع می کند .

 این بازی معمولا در ایام عید نوروز انجام می گرفته که مردم به صحراهای اطراف می رفتند و افراد بزرگسال بیشتر این بازی را انجام می دادند.

عنوان بازی : چخرک

 

وسایل بازی : قرقره ی تخته ای ( چخرک)

 

شرح بازی : تعدادی بازیکن در ابتدا دایره ای را روی زمین می کشند ، بعد هر کدام دو قرقره ی تخته ای (چخرک) را درون دایره می نشانند ، بعد یکی از آنان بازی را بدین ترتیب شروع می کند :

 سنگی گرد را به طرف دایره پرتاب می کند و هر میزان قرقره از دایره خارج شد ، از آنِ پرتاب کننده است و بدین ترتیب بازی ادامه می یابد .

تک تک افراد بازی می کنند تا قرقره ها تمام شود. هر کدام از بازیکنان که قرقره بیشتری داشت ، برنده می شود و در دوره دوم او بازی را شروع می کند.

این بازی این روزها فراموش شده است. این بازی در تابستانها انجام می گرفته است .

عنوان بازی: مایه(تیله)

 

وسایل بازی:مایه سنگی یا شیشه ای (تیله)

 

شرح بازی: در بازی فوق از گلوله ای که گاهی شیشه ای و گاهی سنگی بود که به آن مایه یا تیله می گفتند و 5 گودال کوچک اندازه یک نعلبکی در امتداد هم به فاصله معین حفر می کردند که گودال اول شوش – گودال دوم تیرباز- گودال سوم دم باز- گودال چهارم سین باز و گودال پنجم  غار نامیده می شد .

 اختیار غار پنجم  از همه بیشتر بود. هر بازیکن مایه خود را لب گود قرار میداد و شخص شروع کننده با ضربه زدن به مایه خود سعی می کرد مایه دیگران را هدف بگیرد.اگر تیله دیگر بازیکنان در چاله می افتاد آن خانه(چاله) از آنِ شخص شروع کننده می شد ولی اگر مایه او بدون برخورد با مایه بازیکنی به درون چاله می رفت آن را بیرون آورده و از محلی نزدیکترمایه بازیکن دیگر را می زد و آن را در چاله می انداخت تا مایه آخر که در چاله جا می گرفت و آن شخص برنده می شد.

 اما اگر در ضربه اول مایه شروع کننده منحرف  میشد، نفر دوم بازی را شروع میکرد و تا زمانی که مایه ، باز منحرف شود یا تمام خانه ها را بگیرد بازی ادامه می یافت. در آخر شخص برنده جایزه ای از طرف دیگر بازیکنان دریافت می کرد. این جایزه عبارت بود از پوست شکلات یا شکلات یا درب شیشه نوشابه !!

 این بازی در تابستان ها بیشتر انجام می شد.

عنوان بازی:پاتِلَکُو

وسایت بازی:گِل(شل)

شرح بازی :این بازی بیشتر در تابستان ها که آب انبارها را برای آبگیری در زمستان تخلیه می کنند رواج دارد که چندین نفر جمع می شوند و2 به 2 به گروه هایی تقسیم می شوند و هر کدام گلوله ای شل بر می دارند و به صورت کاسه کوچکی(پاتلک) در می آورند.بعد نفر اول پاتلکش را محکم از دهانه به زمین می زد، ته پاتلک سوراخ می شد بعد نفر دوم مقداری شل به اندازه سوراخ به نفر اول می دهد و نفر اول باز کاسه می سازد آنگاه نفر دوم باید این کار را تکرار کند این بازی تا وقتی ادامه دارد که شل یکی از بازیکنان تمام شود . در آخر برنده ها نیز با هم مسابقه می دهند و بازی را تکرار می کنند تا بالاخره یک نفر پیروز میدان شود.

عنوان بازی : ریگ ( یک قُل دو قُل )

وسایل بازی : ریگ

شرح بازی : در بازی ریگ ، 5 قطعه تکه سنگ کوچک برداشته و سپس تعداد بچه هایی که می خواهند ، بازی کنند با بالا بردن دست آمادگی خود را نشانی می دهند ، هر کس که اول دست را بالا  کرد ، ابتدا او بازی را شروع می کند و به ترتیب بقیه.

روش بازی به این صورت است که : ابت

internet Ads, [۰۳.۰۱.۱۷ ۲۳:۰۶]
دا سنگها را روی زمین ریخته به طوری که از هم جدا بیفتد ،سپس یکی از پنج قطعه سنگ که به اصطلاح به آن ریگ می گویند را برداشته و بالا انداخته و قبل از پایین آمدن این ریگ ، می بایست شخص بازیکن در این فاصله ریگی را از روی زمین بردارد و سپس با همان دست ، ریگی که در هوا پرتاب شده و در حال پایین آمدن است را بگیرد.

 این کار را ادامی می دهد تا اینکه تمام ریگهای روی زمین ریخته شده جمع شود .هر 5 قطعه سنگ ( ریگ ) را روی یکی از 2 دست گذاشته ( پشت دست ) و طوری به هوا پرتاب پرتاب می کنیم که بتوانیم آنها را با همان دست بگیریم . قبل از افتادن روی زمین ، مقدار هر سنگی که شخص پس از پرتاب دوباره می گیرد ، به اصطلاح 2 مَن است و در کل هر 5 قطعه سنگ برابر با 10 من است . کسی که تعداد مَن های او بیشتر از بقیه باشد ، او برنده است و او باید با انداختن آن 5 قطعه سنگ به بالا روی دست بقیه ابتدا ناخن بکشد و به نام ( خِنج آلو) و بعد با آرامی و در واقع دست را نوازش کند ( خَش واکُن).

 البته لازم به تذکر است که اگر در جریان بازی فرد بازیکن ، نتوانست سنگی را که به هوا پرتاب کرده ، با همان دست بگیرد ، سوخته و باید بازی را به دیگری واگذار کند.

عنوان بازی : تیر اومد

وسایل بازی : ندارد

شرح بازی : در این بازی دو دسته سه نفره بازی می کنند.

 بنا به قرعه کشی ، یکی از دسته ها بازی را شروع می کنند و اعضای آنها در گوشه و کنار پنهان می شوند . از دسته دوم یک نفر مامور گرفتن آنها می شود. دسته اول با گفتن کلمه ای آمادگی خود را اعلام می کند. و جوینده دنبال آنان می گردد و اولین نفری را که پیدا می کند ، می گیرد و به جای خود می گذارد . در این بازی جایی نیز به نام دَگِه وجود دارد که اگر شخصی که ازجایی که آشکار شده بود خود را به دگه می رساند و به آن دست می زد ، در امان بود و گرنه جوینده او را می گرفت و او گرگ می شد و در دوره بعدی بازی ، او دنبال دسته دوم می گشت . این بازی در گذشته طرفداران زیادی داشته و اکنون نیز گاهی بچه ها با عنوان قایم باشک آن را انجام می دهند.

عنوان بازی : دار توپا

هدف بازي: افزايش سرعت چابكي و قدرت عكس العمل

وسايل بازي : دار يا چوبي به طول 50 سانتي متروقطر3 الي 5 سانتي متر يك عدد توپ كه معمولا پارچه اي است و  زميني مسطح تقريبا به طول 50 متر و عرض 30 متر

در اين بازي دار به معني چوب مي باشد و نوغ توپي كه استفاده مي شود معمولا بدين شكل است كه درون يك جوراب كهته را تا نيمه پر از تكه هاي پارچه و يك عدد سنگ گرد و كوچك مي كنند و بقيه جوراب را درون ان مي دوزند و سپس با استفاده از تكه پارچه هاي رنگي و دوختن ان به توپ آن را رنگي رنگي مي كنند كه به زبان محلي به آن توپ گلباچي گويند كه از نخ هاي ضخيم رنگي نيز ساخته مي شود.

 شرح بازي :

ابتدا از زميني مستطيلي شكل حدودا به طول 50 متر و عرض 30 متر را در نظر مي گيرند ابتداي زمين در وسط حط عرضي نقطه شروع بازي است و در انتهاي آن محلي را يه عنواو دكه يا ايستگاه تعيين مي كنند پس از آن دو نفر به عنوان اسا يا استاد تعيين مي شوند و شروع به انتخاب مرد يا يار مي كنند پس از مشخص شدن گروه ها هر گروه به تعداد نفرات توپ را بار مي كنند ( مانند عمل روپايي در بازي فوتبال امروزي ) هر گزوه كه بيشتر توپ را بار كرد شروع كننده بازي است و مي بايست به توپ ضربه وارد كند و اصطلاحا در زمين بالا ( محل زدن توپ) و گروه ديگر در زمين پايين يا جاييكه مي بايست توپ را بگيرند قرار مي گيرند .

براي انجام بازي هر مرد يا يار كه معمولا دوبار حق زدن توپ را دارد با يك دست توپ را به هوا پرتاب مي كند و با دست ديگر با  دار به توپ ضربه مي زند در اينجا دوحالت پيش مي آيد . اگر اين فرد موفق به ضربه زدن شد و گروه مقابل نتوانستند توپ را در هوا بگيرند مي بايست خود را به انتهاي زمين رسانده و با لمس دكه به محل شروع بازي باز گردد در اين هنگام نبايد توسط گروه مقابل با توپ زده شود همچنين او مي تواند در صورت مساعد نبودن  موقعيت فرار در دكه بماند و در فرصت ديگري كه توسط يكي از ديگر از ياران خودش با زدن توپ فراهم مي شود به ابتداي زمين برگردد .
[۱۰/۱۴،‏ ۱۹:۴۶] طراح سایت و مدیر تبلیغات: بازی لپر گاله

 هدف افزايش قدرت و توانايي نشانه روي

 وسايل بازي  يك عدد سنگ پهن و صاف به اندازه كف دست ( لپر ) و دو  گودال  به قطر50 تا 70 سانتي متر و عمق حدود 15 سانتي متر و به فاصله 6    الي 8 متر ( گاله )

 تعداد نفرات  تعداد افراد بايد زوج باشد معمولا از 6 نفر تا 12 نفر

 شرح بازي :

 اين بازي يكي از بازي هاي بسيار قديمي مي باشد كه بيشتر توسط پسر بچه ها در زميني صاف و هموار صورت مي گيرد بدين نحو كه ابتدا با انتخاب دو سر گروه  به يكي از روش هاي يار گيري به انتخاب مرد يا يار مي پردازد پس از تعيين شدن دو گروه با قرعه كشي گروه شروع كننده را مشخص مي كنند انگاه يكي از افراد اين با قرار دادن ي

internet Ads, [۰۳.۰۱.۱۷ ۲۳:۰۶]
كي از پاهاي خود در گاله و پاي ديگرش در جلوي و بيرون ان لپر را به طرف  گاله حريف پرتاب مي نمايد اگر لپر در گاله مقايل افتاد حريف او از بازي خارج مي شود و اگر موفق نشد حريف او اين عمل را انجام مي دهد تاجائيكه كليه نفرات يكي از گروه ها از بازي خارج شوند آنگاه گروه برنده به طرف گروه بازنده  رفته و هر كس بر پشت حريف خود سوار مي شود در اين هنگام معمولا سرگروه گروه برنده در حاليكه بر پشت سرگروه ديگر سوار شده و در داخل گودال ايستاده سنگ را به طرف گودال روبرو پرتاب مي كند اگر سنك وارد گودال شود از محل پرتاب تا گودال روبرو خنگي سوار كي شوند اين عمل به تعداد دفعات پرتاب موفق صورت مي گيرد و اگر موفق نشوند كه سنگ در گودال بيندازند بازي مجددا  توسط گروه بازنده از اول شروع مي شود.

عنوان بازی : ریگ ( یک قُل دو قُل )

وسایل بازی : ریگ

شرح بازی : در بازی ریگ ، 5 قطعه تکه سنگ کوچک برداشته و سپس تعداد بچه هایی که می خواهند ، بازی کنند با بالا بردن دست آمادگی خود را نشانی می دهند ، هر کس که اول دست را بالا  کرد ، ابتدا او بازی را شروع می کند و به ترتیب بقیه.

روش بازی به این صورت است که : ابتدا سنگها را روی زمین ریخته به طوری که از هم جدا بیفتد ،سپس یکی از پنج قطعه سنگ که به اصطلاح به آن ریگ می گویند را برداشته و بالا انداخته و قبل از پایین آمدن این ریگ ، می بایست شخص بازیکن در این فاصله ریگی را از روی زمین بردارد و سپس با همان دست ، ریگی که در هوا پرتاب شده و در حال پایین آمدن است را بگیرد.

 این کار را ادامی می دهد تا اینکه تمام ریگهای روی زمین ریخته شده جمع شود .هر 5 قطعه سنگ ( ریگ ) را روی یکی از 2 دست گذاشته ( پشت دست ) و طوری به هوا پرتاب پرتاب می کنیم که بتوانیم آنها را با همان دست بگیریم . قبل از افتادن روی زمین ، مقدار هر سنگی که شخص پس از پرتاب دوباره می گیرد ، به اصطلاح 2 مَن است و در کل هر 5 قطعه سنگ برابر با 10 من است . کسی که تعداد مَن های او بیشتر از بقیه باشد ، او برنده است و او باید با انداختن آن 5 قطعه سنگ به بالا روی دست بقیه ابتدا ناخن بکشد و به نام ( خِنج آلو) و بعد با آرامی و در واقع دست را نوازش کند ( خَش واکُن).

 البته لازم به تذکر است که اگر در جریان بازی فرد بازیکن ، نتوانست سنگی را که به هوا پرتاب کرده ، با همان دست بگیرد ، سوخته و باید بازی را به دیگری واگذار کند.

وب سایت دکتر حسین کرمی...
ما را در سایت وب سایت دکتر حسین کرمی دنبال می کنید

برچسب : بازی خنج, نویسنده : محمد صدوق drdr بازدید : 436 تاريخ : چهارشنبه 15 دی 1395 ساعت: 1:56